BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

måndag 1 augusti 2011

Sommar i P1 - som det borde vara

Jag lyssnar gärna på radioprogrammet Sommar i P1, i år har det varit ett flertal mer eller mindre intressanta programledare men dessvärre ett betydligt större antal ytterst ointressanta eller direkt tråkiga individer också. Jag har funderat på vilka man verkligen skulle vilja höra i denna den svenskaste av sommarinstitutioner och formulerat en liten önskelista. För att övertyga cheferna på Sveriges radio om min trovärdighet har jag lagt in några tråkiga och otippade personer också. Ingen sommar utan en regnig eftermiddag i sällskap av en före detta politiker som fortfarande mer eller mindre desperat försöker ta politiska poänger! Här följer listan,  helt utan inbördes ordning.

1. Nikanor Teratologen
Mannen som skrev Äldreomsorgen i övre Kågedalen. Finge man honom att ställa upp så fick man nog en sällsynt underlig eftermiddag framför radion.

 Klassiker

2. Leila K
Dags för Leila att en gång för alla kommentera alla rykten om hennes person som florerat de senaste åren. Hennes ego är dessutom större än någon känd fysisk enhet.

3. Tomas Skogsberg
Demonproducent som är medskyldig till definitionen av det svenska dödsmetalsoundet. Har producerat mästerverk efter mästerverk. Utan honom hade den svenska dödsmetallens vitalitet inte blivit det den var.

4. Ika Nord
Som barnprogramledare lika älskad och hatad som Staffan Westerberg, som skådespelerska helt briljant. Har dessutom varit gift med Lars Demian.

5. Bo Lundgren
Partiledaren som hamnade mellan Bildt och Reinfeldt. Hans historiska avtryck kommer nog knappast att bli särskilt djupt, men han är hedersdoktor vid Lunds universitet. Varsågoda - en regnig eftermiddag.

6. Kim Martin
Hennes historiska avtryck är desto djupare då hon som sextonåring höll kassen när Sverige tog OS-brons. Det lär vara svårt att hitta en coolare svensk idrottsutövare.

 En stenhård brud i rustning och med tillhygge.

7. Stry Terrarie
Punklegendar från Malmö. Skrev några av Imperiets bästa låtar och anses av Joakim Thåström vara Sveriges främsta rockpoet. Jag kan inte annat än hålla med.

8. Rosie Björkman
Sveriges enda yrkeshäxa! Driver företaget Jolanda den tredje och är en allmänt ganska bisarr person.

9. Ioan Ursut
Apropå bisarr. Killen som gjorde en hollywoodsk utbrytning från Hall 1989 med hjälp av smör, ett 17x49 cm stort hål samt lakan för att kunna njuta friheten. Kan bli lite marig att få tag på dock.

10. Solja Krapu
Lysande poet med flera utmärkelser i poetry slam. Barnboksförfattare. Undervisade undertecknad i bild på högstadiet, what do you know?

11. Torsten Flinck
Behöver ingen närmre presentation.

12. Amanda Ooms
Konstnär, författare, skådespelerska. Har haft ett förhållande med Thåström och figurerar i en Lundellroman.

13. Joakim Lindengren
Serietecknare och konstnär. Okrönt konung av svensk kiss och bajs-humor men framför allt  mannen bakom superhjälten Kapten Stofil. Har illustrerat barnböcker och skivomslag. Myntare av onomatopoetikon som exempelvis "pust pes". Röker pipa (rak).

Kapten Stofil


14. Eva Lundgren
Omstridd genusforskare med minst en rejäl kontrovers i bakfickan. Har skrivit flera utmärkta böcker om könsmaktsordning.

15. Reefat el Sayed
Årets svensk 1985, inte doktor i biokemi men väl ekobrottsling och språkförnyare. Har ironiskt nog varit kommunpolitiker i Österåker. Av alla ställen.

16. Nike Markelius
En punkikon till. När Kajsa Grytt fått all uppmärksamhet är det på tiden att fler medlemmar från Tant Strul får höras lite. Nike har även lirat med Gurra från Ebba Grön, ägnat sig åt barnteater och är allmänt cool.

17. Carl-Michael Edenborg
Bokförläggare, grundare av Vertigo förlag, caféägare, författare, översättare, you name it. Gör stora kulturgärningar genom att ge ut Nikanor Teratologen och Gunnar Blå samt nya översättningar av klassisk erotisk litteratur som exempelvis Marquis de Sade.

18. Lilla Lovis
Den svenska könspopens nya hopp (i vad mån ett sådant egentligen behövs).

19. Ulf Ekman
The man the myth! Pastorn som på allvar introducerade framgångsteologi i Sverige.Tänk om han talar i tungor i radio! Tänk om han delger lyssnarna sin syn på barnaga! Tänk om han kommer till radiohuset i privat helikopter!

20. Karin Söder
Sveriges första kvinnliga partiledare och utrikesminister, kvinnan som såg till att systemet höll stängt på lördagar under större delen av åttiotalet och hela nittiotalet.

21. Hans Scheike
Ännu en bisarr figur. Grafolog och "risterepeut", gav smisk av minderåriga ett ansikte.

Snälle farbror Hans


22. Lotta Lotass
Den senaste av "de aderton". Författare, forskare, vegan, nykterist.

23. Iodine Jupiter
Musiker, poet och manusförfattare. Upphovsman till diktverket "De dödas pornografi", albumet "Lilla flickan zombie" bland mycket annat. En slags satanisk Tomas Di Leva.

24. Kitty Jutbring
Medial mångsysslare och f.d. dokusåpadeltagare

25. Hans Holmér
F.d. Kammaråklagare, säpochef och polismästare i Stockholm. Mest känd som hårt kritiserad utredare av Palmemordet, nitisk kurdjägare och möjligen affilierad med Ebbe Carlsson.

-Här har jag pitolerna, nu fattas bara en temla.


26. Catti Brandelius
Performanceartist, konstnär, krönikör, radiopratare och förortsbo. Var med och bildade Doktor Kosmos.

Den uppmärksamme kan notera att jag bara valt ut 26 sommarpratare, det riktiga programmet har ett femtiotal. Min fantasi räckte inte längre än till 26, alternativt så finns det inte fler spännande personer än så i landet. Välj själv.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker, på fullaste allvar ska jag tillägga, att DU ska prata i radion. Det skulle jag lyssna på.

AW sa...

Ha ha. Ja, det vore kul. Jag gjorde närradio under första halvan av 90-talet och det är onekligen rätt roligt.

E sa...

Du menar den oförglömliga programserien där ett inslag var att spela Imperiet-skivor för långsamt för att sedan kommentera det hela med "Ja, så där lustigt låter det om Thåström sjunger med en banan i munnen."?
Ja, det vore nåt.

J.Strauss sa...

Amanda Ooms har dessutom haft en relation med Blixa Bargeld! Hans Holmér är dock död sedan 9 år...

AW sa...

Aj då, där var en liten detalj som jag missade.

Anonym sa...

Är Hans Holmér DÖD?!?!? Fick just en sån där konstig upplevelse man kan få när nån man trodde levde visade sig vara död.